

De kakorna bakar man traditionellt i Lettland och kallas dem ” Riekstiņi ar iebiezinātā piena pildījumu”. De är barndomens favoritkakor som svenksa chokladbollar. De består av två småkakor från mördeg och har en fyllning av en kokat kondiserat mjölk.
För att baka dem behöver man ha speciella bakningsformar, de kan du beställa här http://www.tera.lv/majas_tehnika/sadzives_tehnika___maza/dazadas_preces&good=36TER667167

Det går också bra att baka dem utan formar. Du kan forma små deglockor från degkulor och lägga dem på bakningspapper innan du ställer dem in ugnen.
Här kommer en recept som jag använt:

Tips!
Du kan tillägga lite vaniljsocker till deg då blir det extra gott.
Det är viktigt att smörja formar innnan bakning och ta ut kakor när dem har lite svalnat.
I Lettland kan man köpa en färdig kokat kondiserat mjölk som har nästan samma smak som ”dulche de leche”. Det går att köpa den på ICA.
En bra tips är att äta dem om några timmar efter utbakning. Då blir kakor mjuka och saftiga.
Det viktigaste är att baka dem med lust och kärlek och då blir kakor helt underbart goda!
Ha en fantastisk dag och lycka till med bakning!
/Evita
1 kommentarer
Lena
03 Aug 2016 16:10
Mums, vad det lät gott - och spännande! :)
Kommentera